Wednesday, May 28, 2008

Terengganu kejar masa siapkan kemudahan

TUAN rumah Sukan Malaysia (Sukma) XII, Terengganu kini mengejar masa untuk menyiapkan beberapa kemudahan seperti pusat media, balapan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin serta kebersihan di dalam dan luar Kompleks Sukan Gong Badak (KSGB).

Sehingga semalam, pekerja masih bertungkus lumus untuk menyiapkan beberapa kerja kecil termasuk Pusat Media di Stadium Sultan Mizan, yang masih belum beroperasi walaupun pertandingan bola sepak sudah bermula, semalam.

Malah, petugas pusat media juga tidak dapat memberikan jaminan pusat itu akan dapat digunakan hari ini, walaupun kumpulan wartawan sudah mula tiba di Kuala Terengganu.


Begitu juga dengan balapan stadium utama bagi acara olahraga yang menyaksikan kerja-kerja membuat garisan baru dilakukan semalam, oleh pegawai teknikal Persekutuan Olahraga Antarabangsa (IAAF) dari British yang memberi jaminan semua garisan, warna-warna berlainan serta nombor-nombor akan siap sepenuhnya sebelum upacara pembukaan rasmi, Sabtu ini.

Pada masa sama, keadaan dalam stadium yang tidak begitu bersih serta berhabuk, memerlukan pertugas untuk bekerja lebih masa bagi memastikan semuanya dalam keadaan elok sebelum temasya bermula.

Malah, kawasan sekeliling KSGB perlu lebih diperindahkan dengan tanaman-tanaman, yang ketika ini tampak begitu kurang dan agak berhabuk.

Bagaimanapun, tuan rumah masih mempunyai tiga hari untuk memastikan semua kerja-kerja kecil itu dapat disiapkan sebelum temasya nasional berkenaan dibuka secara rasmi Sabtu ini.

Berita Harian

No comments: